Άρθρα

Το κρασί και η τοπική Ιστορία

Η λίμνη «Κερκινίτις» βρισκόταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της σημερινής πεδιάδας του νομού Σερρών. Σχηματιζόταν από τα νερά του Στρυμόνα ποταμού και ενισχυόταν με τα νερά και άλλων παραπόταμων. Από το νότιο άκρο της λίμνης ο ποταμός Στρυμόνας συνέχιζε τη διαδρομή του και μέσα από τα στενά της Αμφίπολης χυνόταν στο Στρυμονικό κόλπο.
 
 Τη λίμνη την αναφέρει με το όνομα της το 2ο αιώνα μ.Χ ο Αρριανός στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις» ως εξης: «Ην δε αυτώ (Αλεξάνδρω) ο στόλος παρά την λίμνην Κερκινίτιν ως επ’ Αμφίπολιν και του Στρυμόνος ποταμού τας εκβολάς».
 

Διαβάστε περισσότερα

Παλιό όσο και η ανθρωπότητα

Η καταγωγή του αμπελιού ως φυτού, είναι παλαιότερη του ανθρώπου. Έχει σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, προϊστορία πολλών εκατομμυρίων ετών. Απολιθωμένα κλήματα ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών αποτελούν την αρχαιότερη επιστημονική απόδειξη της ηλικίας της αμπέλου. Πριν ακόμα από την εποχή των παγετώνων ευδοκιμούσε στην πολική ζώνη, κυρίως στην Ισλανδία, στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και τη βορειοδυτική Ασία.

Διαβάστε περισσότερα

Πεθελινός Σερρών

Ο πληθυσμός του Πεθελινού ανέρχεται σε 596 κατοίκους.
Πρόκειται για ένα οικισμό, που εξελίχθηκε στην περιοχή σε διάφορες θέσεις. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν ότι ο οικισμός ιδρύθηκε κατά τους κλασσικούς χρόνους και συνέχισε να υφίσταται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. O σημερινός οικισμός ιδρύθηκε στις αρχές της τουρκοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα

Οινοτουρισμός στις Σέρρες - Οινικές εξερευνήσεις

Οι Σέρρες έχουν μεγάλη παράδοση στο ούζο. Όμως, τα τελευταία χρόνια, η οινική  ανάπτυξη είναι σημαντική και έβαλε την περιοχή για τα καλά στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Αναμένεται ότι σιγά - σιγά θα αναπτυχθεί και ο οινοτουρισμός στις Σέρρες.

Διαβάστε περισσότερα

«Μύθοι Οίνου»

Οινικές διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τοπικούς οινοπαραγωγούς  
Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών σας προσκαλούν στην 1η Oινική συνάντηση, με θέμα « Μύθοι Οίνου » που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 20.30 μ.μ στο Ξενοδοχείο Ελπίδα Αίθουσα *Ελιά* για μια γευστική δοκιμή και γνωριμία με τις ποικιλίες του κρασιού, του οινοπαραγωγού Απόστολου Γούλα από το Πεθελινό Σερρών.
Κύριος στόχος των διοργανωτών παραμένει η παρουσίαση και προβολή της ελληνικής και διεθνούς οινοπαραγωγής στο καταναλωτικό και το εμπορικό κοινό.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποικιλίες μας και η ιστορία τους

Η Μαλαγουζιά είναι μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες των ελληνικών σταφυλιών. Τόπος καταγωγής της φαίνεται να είναι η Ορεινή Ναυπακτία. Η νεώτερη ιστορία της ξεκινάει αρχές της δεκαετίας ’70 όταν ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου με την βοήθεια του καθηγητή Λογοθέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φύτεψαν μερικές σπάνιες ελληνικές ποικιλίες στο Κτήμα Πόρτο Καράς, όπου ο Γεροβασιλείου εργαζόταν ως οινολόγος. Η ενδιαφέρουσα αυτή ποικιλία δεν άργησε να ξεχωρίσει με το έντονο αρωματικό της προφίλ που θυμίζει Μοσχάτο, δίνοντας τα πρώτα εντυπωσιακά μονοποικιλιακά κρασιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγή - Βουβάλι κοκκινιστό με θυμάρι & ταλιατέλες





Συνταγές από το εστιατόριο Ευ Ζην στις Σέρρες!

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγή - Καλαμάρι Γεμιστό με Τυριά στη Σχάρα





Συνταγές από το εστιατόριο Ευ Ζην στις Σέρρες!

Διαβάστε περισσότερα